Миколаїв Інформ

"Наші військові розгортають батарею Patriot в полі за 40-45 хвилин. Українці справляються за 25", — Американський інструктор

"Наші військові розгортають батарею Patriot в полі за 40-45 хвилин. Українці справляються за 25", — Американський інструктор
408995 ПЕРЕГЛЯДІВ

З січні 2023 року 65 українських військовослужбовців прибули до військової бази Форт Сілл в штаті Оклахома для опанування системи протиповітряної оборони Patriot. Також близько 70 українців навчаються на системі ППО Patriot у Німеччині, але детальніше поговоримо про навчання в Америці.

На військовій базі Форті Сілл розташована школа польової та зенітної артилерії армії США. Там навчаються не тільки американські, а й іноземні війська. Журналіст Голосу Америки Остап Яриш мав змогу побувати на місці тренувань. 

Про це повідомляє Голос Америки на своїй сторінці у Twitter.

Пізніше Остап Яриш поділився більш детальною інформацією щодо того, як проходять навчання українських військових. Найцікавіше з матеріалу. 

Американський інструктор проводить групу поглядом: “Наші військові розгортають батарею Patriot в полі за 40-45 хвилин. Українці справляються за 25. Вони великі молодці. Налаштовані дуже оптимістично, враховуючи ситуацію у них вдома”.

Як згадувалось раніше, 65 українців прибули до Оклахоми задля опанування системи протиповітряної оборони Patriot. Серед них є зовсім молодий 19-літній хлопчина, а найстаршому — 67. Окрім чоловіків тренування проходять також жінки. Так протягом десяти тижнів за спеціальною пришвидшеною програмою, розробленою Пентагоном спеціально для українців, вони проводять свої тренування на системі Patriot. їхнє навчання практично закінчене, але журналістам не дозволяється поговорити з військовими з міркувань безпеки. Військове командування Сполучених Штатів ставиться до цього дуже серйозно.

Хоча на полі сильний поривчастий вітер, це не заважає гру українських військових відпрацьовувати поставленні завдання. Ба більше, така погода не є чимось незвичайним для широких рівнин на півдні Оклахоми, та сховатись від вітру ніде.

Завдання військових — розгорнути батарею Patriot посеред полігону, а також привести її до бойової готовності. Сюди входять: пускові установки, радар, генератор та контрольна станція. Весь механізм знаходиться на колесах і його потрібно поєднати між собою, а потім запустити.

Щодо спеціальної програми від Пентагону, її склали так, щоб військовослужбовці змогли вивчити кожен компонент окремо та змогли ефективно обслуговувати в комплексі. Тренування проходить шість разів на тиждень, починаючи з сьомої ранку, закінчуючи о шостій вечора. Існують вправи, схожі до тої, за якою спостерігали журналісти, вони відбуваються у полі. Також є ті, які виконуються у навчальних кімнатах. Збивати повітряні цілі навчаються на симуляторах, що є звичайною практикою для студентів. Хоча американські інструктори вважають, що від реальних умов це нічим не відрізняється.

Українські військові внесли зміни до тренувань, покладаючись на свій бойовий досвід, щоб навчання було  більш наближеним до реальності. Таким чином умови під час опанування системи відповідають реальним загрозам, що наразі присутні в Україні через російські обстріли. 

За словами бригадного генерала Шейна Моргана, українці найкращі з найкращих в тому, що роблять для протиповітряної оборони України. Вони швидко навчаються, оскільки мають бойовий досвід. Саме тому програму навчання скоротили.

Ба більше, українські військові подарували цінні знання щодо тактики, техніки та процедур в умовах реальної війни для американців. " “Ми навчились від українців стільки ж, скільки самі їх навчили", — сказав американський  військовий посадовець на правах анонімності.

Таким чином українці вчергове стали прикладом для армії Сполучених Штатів. Раніше ми розповідали про те, як  морські піхотинці Третього прибережного полку США набираються досвіду від учасників бойових дій в Україні.

Теги: Україна,українські військові,Америка,Сполучені Штати Америка

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео