Миколаїв Інформ

Міжнародні партнери готові інвестувати в український енергосектор

Міжнародні партнери готові інвестувати в український енергосектор
397104 ПЕРЕГЛЯДІВ

Провідні світові енергетичні компанії проявили зацікавленість в інвестиціях у відновлення української енергетичної інфраструктури. Вони також готові долучитись до участі в проєктах з впровадження в Україні сучасніших технологій в енергетичній галузі у майбутньому.

Про це заявили учасники міжнародної конференції «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine), повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Конференція відбулась у Варшаві під патронатом Міненерго України, у межах якої було організовано виставку, на якій понад 500 компаній із 30 країн презентували потенційні напрямки співпраці для відновлення України.

«Україна стане енергетичним хабом Європи. Повномасштабна війна з російським агресором не тільки не зупинила нашу європейську інтеграцію, вона її підштовхує. Керуючись цілями «зеленого» переходу, ми будемо відбудовувати і модернізувати  український енергетичний сектор, інтегруючи його до європейських ринків. Дякуємо міжнародним партнерам, які підтримують Україну, ваші інвестиції у відновлення і відбудову української енергетики – це внесок у зелене енергетичне майбутнє Європи», — сказав Міністр енергетики України та очільник української делегації Герман Галущенко.

Європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що серед пріоритетів Європейського Союзу – підтримка українського енергосектору й інтеграція України до європейських енергетичних ринків. 

Також підтримку Україні висловила перша заступниця помічника Держсекретаря США з енергетичної дипломатії Лаура Лохман. Ба більше, вона наголосила, як зараз необхідно продовжити консолідацію міжнародних зусиль для надання допомоги. Вона підкреслила небувалу стійкість українських енергетиків, які в умовах регулярних ворожих атак повертають світло і тепло мільйонам українців. За словами Лаури Лохман, американські компанії готові поглиблювати співпрацю з Україною задля посилення енергетичної безпеки країни, зокрема у газовій сфері. 

Своєю чергою спеціальний уповноважений Президента Французької Республіки з питань допомоги та відбудови України П'єр Ельбронн у своїй промові сказав про важливість посилення стійкості енергосистеми та енергетичної незалежності не тільки України, але і Європи в цілому.  Він також звернув увагу на  необхідність реалізації проєктів, які сприятимуть прискоренню «зеленого» переходу і досягненню глобальних цілей кліматичної нейтральності.

Як розповів під час промови міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії Ларс Огор, його країна готова внести до Фонду підтримки української енергетики грантовий внесок на загальну суму 7 мільйонів євро, які будуть спрямовані на закупівлю обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від атак російських загарбників. Зокрема, країна-партнерка найближчим часом внесе 4 мільйони євро. Ще 3 мільйони надійдуть пізніше.

У свою чергу міністр з міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йохан Форсселл наголосив у своїй промові, що Україна сьогодні бореться не лише за свою свободу і незалежність, а за весь цивілізований світ. Шведсько-українська співпраця в енергетиці має давню історію, а після повномасштабного російського вторгнення тільки активізувалася, зокрема в ядерній галузі, зауважив Йохан Форсселл.

За словами державного секретаря Міністерства клімату і навколишнього середовища Польщі Адама Гібурж-Четвертинського, війна в Україні показала, до чого може призвести використання окремими країнами енергії як зброї. Він підкреслив, що Польща разом з іншими країнами-членами ЄС підтримують Україну у боротьбі з агресором і готові продовжувати допомагати українському енергосектору, зокрема обладнанням. Також польські компанії зацікавлені в участі у проєктах з відновлення української енергетики на засадах «зеленого» переходу.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео