Миколаїв Інформ

Глава ООН закликав світ до відновлення масштабів міжнародної торгівлі та потоків прямих іноземних інвестицій.

Глава ООН закликав світ до відновлення масштабів міжнародної торгівлі та потоків прямих іноземних інвестицій.
349437 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголосив, що через нестачу вакцин від COVID-19 та з наявністю величезного зовнішнього боргу, нерозвинені країни мають низькі шанси, щоб впоратись з наслідками пандемії. У зв'язку з цим, він наполягає на відродженні масштабів міжнародної торгівлі

4 жовтня, на виступі серед делегатів Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) в Барбадосі, Гутерреш знову закликав вирішити ситуацію з ситуації з каскадом криз, які обрушились на людство, серед яких були: нерівність, бідність, конфлікти, зміна клімату, деградація навколишнього середовища, стихійні лиха та зростання недовіри та розбіжностей між державами.

Глава ООН додав, список усіх цих проблем поповнює пандемія COVID-19, яка стала причиною загибелі майже 5 мільйонів людей. Також, пандемія негативно вплинула на світову економіку, були перервані потоки міжнародної торгівлі, порушила темп виробництва та внесла невигідні корективи у транспортну систему.

Безробіття торкнулось мільйонів людей та залишило їх без будь-якого виду соціальної допомоги. Опираючись на статистику можна побачити, що за минулий рік число осіб, які проживають за межею бідності поповнилось на 120 мільйонів.

Число дітей, які не відвідують школу зараз рахується десятками мільйонів. Вперше, за два десятиліття був знижений ІЛР.

«Ми пішли неправильним шляхом. На наших очах вислизають досягнення у сфері розвитку, з таким трудом завойовані протягом десятиліть », - сказав глава ООН. Він закликав до зупинки даної негативної тенденції та намагатися створити сталий глобального відновлення на благо кожного, а не опираючись тільки на інтереси «обраних», а також дії повинні бути в гармонії з природою.

На сьогодні, за словами Генсека ООН, з’являються перші позитивні новини – експерти звітують про відновлення світової економіки. Статистика показує, що приріст світового ВВП складає від 5% до майже 6%. Але Гутерреш вважає, що даний приріст нерівномірний, адже 8 з кожних 10 доларів інвестицій, які були виділені на відродження після пандемії, направляються на відновлення економіки розвинених країн, а не тих, що розвиваються.

Він нагадав, що в багатих країнах спостерігається надлишок вакцин, в той час, як в африканських країнах майже 90% населення не тримало навіть першої дози вакцини. Також, було згадано, що вірус розвивається та світ фіксує нові штами, які дуже швидко розповсюджуються серед країн. Це, за його словами, буде швидкими темпами створювати розрив, де більшість людства просто залишиться «позаду» інших.

У зв’язку з цим, глава ООН запропонував міністрам країн-членів ЮНКТАД взятись за вирішення 4 важливих задач: пом’якшення тягаря   зовнішньої заборгованості; відродження бізнесу в інтересах усіх сторін; відновлення міжнародної торгівлі та збільшення потоку прямих іноземних інвестицій;  економічний розвиток повинен мати екологічно чистий пріоритет.

1. Нам необхідно терміново знайти розв'язання проблеми боргової кризи. Якщо залишити без уваги збитки, які зазнають країни через борги, то світова економіка зазнає дуже важкого удару. Країни не можуть відновлюватись, якщо вони обплутані боргами.

2. Необхідність забезпечення сталого та справедливого відновлення для всіх країн.

Через вплив пандемії весь світ втратив необхідні інвестиції які сприяли людському розвитку. Тому країнам потрібне прискорення для того, щоб вийти на потрібний рівень сталого розвитку та наголосив на пріоритетності суспільства, а не прибутку.

Прийшов час перейти до впровадження нової системи оподаткування, яка не чинить тиску на бізнес, який займається реальною економічною діяльністю.

3. Новий запуск механізмів торгівлі та інвестицій, задля того, щоб вони приносили користь найбіднішим країнам.

4. Дана задача базується на просування глобальної зеленої економіки.

Для екологічного та сталого відновлення необхідно виконувати зобов’язання по досягненню нульових викидів парникових газів вже до середини XXI століття.

Гутерреш закликав відмовитися від будівництва нових вугільних станцій і забезпечити поетапну відмову від субсидій для викопних видів палива і забруднюючих галузей.

Конференція ЮНКТАД, її вищий директивний орган, проводиться раз на чотири роки. Виконавчий орган - Рада з торгівлі та розвитку - щорічно проводить регулярні сесії.

 

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео